Tänään pöydällä: Smash up.

Tuli jokin aika sitten hankittua Smash up:iin uusi lisäosa Science fiction double feature, jota pääsinkin jo testailemaan.  Smash up on kevyehkö korttipeli, jossa pelaaja valitsee kaksi  joukkuetta, sekoittaa ne yhteen yhdeksi pakaksi ja peli voi alkaa. Pelaajat saavat pisteitä voittamalla kamppailuja pelipöydässä olevien paikkakorttien, eli base:jen mukaan. Ensimmäisenä 15 pisteeseen päässyt pelaaja voittaa pelin. Simppeli ja hauska peli, joskin joskus pelin loppu tuntuu raahaavan.

Peruspelin laatikko, jossa sisällä myös kahden lisäosan pakat.


Perustietoja:

Suunnittelija: Paul Peterson

Julkaisija: Alderac Entertainment Group eli tuttavallisemmin AEG

Pelaajamäärä: 2-4

Kesto: 45min. Peliä paljon pelanneet pelaavat pelin kyllä nopeammin.

Ikäsuositus: 10+ (tosin, peli on täysin englannin kielinen, joten tämä kannattaa huomioida)

Merirosvo-cyborgiapinat on yksi lukuisista yhdistelmistä.


Meillä on Smash up:iin myös Awesome level 9000 -lisäosa, joka hommattiin aikanaan peruspelin kanssa yhtäaikaa.  Peruspelin mukana ei tule voittopistelaattoja, joten tällöin pisteet pitää merkitä itse
muistiin esimerkiksi kynällä ja paperilla. Tai älypuhelimella, sehän kaikilla on nykyään aina lähettyvillä. Me päädyttiin ostamaan lisäosa juurikin näiden pistemerkkien takia, se helpottaa peliä
kummasti.
Pistemerkkejä. Kuvan omenakippo ei sisälly peliin.


Itse peli on säännöiltään todella helppo. Pelaa yksi minion ja yksi actionkortti vuorollasi, sitten nosta kaksi korttia pakastasi ja vuoro siirtyy seuraavalle. Mielenkiintoisen pelistä tekee tietenkin eri pakkojen kombinaatiot ja korttien mahdollinen ketjuttaminen.

Esimerkki pelitilanteesta. Steampunk-apinat vauhdissa.

Smash up on eräänlaista köyden vetoa. Minä pelaan kortin ja sinä pelaat kortin vastareaktiona. Useamman pelaajan pelissä tämä voi muuttua hieman kaoottiseksi, mikä tavallaan sopii pelin henkeen. Itse pidän enemmän kaksin- tai kolminpelistä, jolloin pelissä seurattavien korttien määrä pysyy helpommin seurattavana. Nelinpelin kestokin on jo melkoisen pitkä tällaiselle korttipelille.

Peruspelin mukana tulevat pakat tulee aika nopeasti koluttua läpi, suosittelisinkin siis ainakin yhden lisäosan ostoa. Saatavilla on myös Cthulhu-aiheinen The obligatory Cthulhu expansion, mutta tämä muuttaa peliä hieman tuomalla peliin madnesskortit. Tämän takia en itse ole kyseistä lisuria hommannut, sillä en koe Smash upin tarvitsevan lisää mekaniikkoja. Tuleva Monster smash -lisäosa tosin on pakkohankinta ihmissusien ja jättiläismuurahaisten takia. Science fiction double feature-lisuri on oikein mukiin menevä, suosikkijoukkoni siitä lienee nuo apinat. 

Hyvänä vinkkinä vielä, jos omistat useamman lisäosan voit käyttää ylimääräisiä pistemerkkejä base:ien pistesaldon merkkaamiseen. Helpottaa kummasti kaikkien peliä kun ei tarvitse koko ajan kysellä, paljonko kullakin on kyseiseen mestaan sijoitettuna.

Ylimääräiset pistemerkit kirjanpitona.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.